Политика

ИТН напускат коалицията

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Слави Трофинов Слави Трифонов, лидер на ИТН

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че напуска управляващата коалиция.

Това той направи с живо включване в собствената си телевизия 7/8.

 

Днес министрите на “Има Такъв Народ” напуснаха заседание на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет, който представи министърът на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финасовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Това е агония“, каза Трифонов.

 

Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари.

Слави Трифонов, лидер на ИТН

По думите на Трифонов, по отношение на Северна Македония, министър-председателят води друга външна политика, различна от политиката на Министерство на външните работи, различна от политиката на Парламента и различна от политиката, декларирана на консултативния съвет при президента. „Министър-председателят си има друг външен министър. Той се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото пред Северна Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори, чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017-та година. По този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема еднолични решения против волята на българския народ. Това се нарича най-простичко – национално предателство“, каза още Трифонов.

„По отношение на бюджета и парите на държавата. Откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това, естествено, ме ужасява. Всеки лев е важен, особено ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са всичките ни пари - нашите пари. И никой няма право да ескпериментира с тях. Еднолично“, каза Трифонов и изброи някои факти, както ги определи самият той:

· Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г.

· Четири милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи.

· Милиард и двеста милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Но зърно няма, а и милиард и двеста няма. Къде са?

· Повечето т.нар. „мерки“, планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

· Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление?

· Къде са онези 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата тези пари?

· Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг – над 10 милиарда лева само за тази година? Кой мислите, че ще ги плаща – той или ние и нашите деца?

В крайна сметка, освен захвърлянето на националния интерес на България спрямо Северна Македония, министрите на “Продължаваме промяната” водят държавата, тоест всички нас и към фалит.

Сега, знам, че ще започнат да се упражняват в говорене на глупости като това, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от “Има Такъв Народ” ще подкрепят актуализацията в частта на социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха.

Разни хора си позволяваха да казват, че искам власт. Че сме тук заради властта. Не. Всичко е въпрос на морал. Ако искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички екстри на властта. Но аз не съм тук за това. Тук съм заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор и сега, сам, доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги – щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от “Продължаваме Промяната”, аз не съм такъв.

Така че от днес изтеглям министрите на “Има Такъв Народ” и слагам край на тази коалиция и на тази агония, завърши Трифонов.