Политика

ПП след напускането на ИТН: Готови сме за правителство на малцинството

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9460722 Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Гроздан Караджов на ИТН поиска увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева в последната седмица. Това е отгоре на вече съществуващите 2.2 млрд. Иска да бъдат платени на същите фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби.

Това обяви премиерът Кирил Петков на пресконференция след решението на "Има такъв народ" да напуснат коалицията.

Ние казахме, че актуализацията е за пенсиите, за намаляване на цените на бензина и ДДС-то на хляба. Днес в МС ние заявихме ясно, че това няма как да се случи. Обещахме на гласоподавателите ни, че ще имаме нулева толерантност към корупцията, каза премиерът.


Петков каза още, че първият конфликт с ИТН в коалицията е възникнал когато са им отказани първия 1 млрд. лева за тези фирми. Видяхме, че между 80 и 90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонтни дейности. Тези пътища нямат гаранция. КПКОНПИ 6 месеца стои и се управлява от заместника на Цацаров, ние предложихме за поста Рашков и вместо да се бавим, да започнем истинските реформи, които обещахме. От ИТН получихме отговор – просто не сме съгласни. Е, няма как да стане. Това, което сме решили е правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и без контрол. И Рашков ще бъде начело на тази организация. Няма да обсъждаме повече, няма да се бавим със закона за КПКОНПИ и го внасяме още утре", каза още Петков.

Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, мафията и хората, които използват обществен ресурс и да си го сложат в джоба. Или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита, защото това са пари на всички нас. Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме кандидат като Бойко Рашков. Морал не е да се крием под някакви общи заглавия, а морал е когато кажеш не на парите да отиват при мафиотите, които са изнасяли парите с торби.

Кирил Петков, министър-председател


"Вече близо година в МВР се провеждат упорити разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързано тясно с конкретни фирми, на които в противоречие със законите е било възложено изграждането на автомагистрали в нашата страна. В резултат на това по категоричен начин се установи, че на тези фирми, близки до кабинета „Борисов“, са отпускани авансово между 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на различни пътища, включително АМ „Хемус“, каза вътрешният министър Бойко Рашков.

"Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за изграждане на пътищата, в изграждането на „Хемус“. Те са изразходвани за различни нужди, като е доказано, че някои фирми са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми. Използвали са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и получавани от определени банки и са заминали в неизвестна посока, подчерта вътрешният министър. „Тези средства не е ясно къде се намират в момента и за какво се използват. Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните лични, корпоративни и други интереси. Мисля, че трябва МВР да изнесе тези данни публично и те да станат публично достояние“, допълни Рашков.

По думите му, в Министерството на регионалното развитие (МРРБ) се подготвя отново да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за тези огромни финансови ресурси, които са потънали по времето на управлението на Борисов. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища – те не се изграждат, но се изразходват огромни бюджетни средства. Така ли да продължим или да сменим подхода и вземем други решения, включително да се премине в управление на страната в друг формат, както каза премиера, посочи още Рашков.

Той също така обясни, че няма още внесени обвинителни актове в българския съд, става въпрос за огромни схеми и е необходимо от време, за да може да се извърши разследването. "Обществото има право да знае къде са тези средства - дали са изнесени в чужбина или се изграждат имоти с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са лична собственост на управители и собственици на фирми. Знаете, че тогава печалбите ще са двойно, тройно или петорно по-големи, отколкото ако се вложат в друга дейност", коментира още Рашков.

 

 

„Знаете, че тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност – и като разбиране за икономика, и за социална политика и за интеграция на България на международната схема. Имаше едно общо разбиране – че ще се сложи край на кражбите и парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно и целесъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражби“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Днес сме тук точно заради тази червена линия. Може да имаме различия какво е най-добре да се направи, как най-добре да се подпомогнат гражданите и фирмите, но не можем да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и да се упражнява ефективен контрол върху всеки лев държавна пара“, допълни той.

„Няма как да допуснем обществени поръчки, които не са на най-ниска цена, а съдържат компонент „есе“ колко добре пълним дупки. Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето управление“, каза още Василев.