Добро Утро, Европа

Мисията на ЕС е загрижена за сигурността в Северно Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ръководителят на мисията на Европейския съюз за върховенство на закона в Косово изрази загриженост относно нестабилната ситуация в северната част на страната, населена предимно с етнически сърби.

Напрежението още се усеща, дори след като западните сили помогнаха за разрешаването на критичната ситуация от миналия декември, когато сърбите блокираха с барикади главни пътища в знак на протест срещу ареста на бивш сръбски полицай.

Ларс-Гунар Вигемарк предупреждава, че обстановката е нестабилна и кризата може лесно да ескалира.

 

Утроихме присъствието си, включително слизане от автомобилите и извършване на т.нар. пеши патрули, разузнаване. Местното население трябва да види, че сме там, опитваме се да изградим доверие в ситуация, в която липсваше такова от всички страни. Населението в Северно Косово не вярва на косовската албанска част от полицейските сили.

Ларс-Гунар Вигемарк – ръководител на мисията ЕУЛЕКС в Косово

130 полицаи от мисията на ЕС – ЕУЛЕКС, и около 160 албански полицаи се грижат за сигурността в района, след като всички представители на етническите сърби напуснаха постовете си през ноември 2022 г.

Вигемарк смята, че единственият начин за решаване на различията е диалогът и изграждането на доверие.

 

Можем само да насърчим двете страни, Белград и Прищина, да направят всичко възможно. Важно е да дадат най-доброто от себе си. Както за Косово, така и за Сърбия, е от съществено значение процесът по интеграцията в ЕС да върви напред. Виждаме какво се случва в други части на Европа, виждаме до какви нестабилност и спорове се стига, до избухването на ужасен конфликт. Всички се надяваме, че времето на подобен тип конфликти е отминало в тази част на Европа.

Ларс-Гунар Вигемарк – ръководител на мисията ЕУЛЕКС в Косово 

Междувременно премиерът на Косово Албин Курти призова западните сили да не оказват натиск върху страната му да приеме спорна асоциация на пет общини със сръбско мнозинство, което засилва напрежението между Белград и Прищина.

Курти смята, че сръбското правителство трябва да признае независимостта на всички бивши югорепублики, за да "се изправи лице в лице с миналото". Той подчерта, че Белград трябва да се ориентира към Европейския съюз и НАТО, а не към Русия.

През последните няколко седмици специалните пратеници на САЩ и ЕС посетиха Прищина и Белград, за да ги насърчат да приемат ново предложение за нормализиране на отношенията и засилване на кандидатурите им за присъединяване към Съюза.

Диалогът между съседните страни с посредничеството на ЕС продължава от 2011 г, но малко от 33-те подписани споразумения са изпълнени.