Европа

Украйна получава най-малко 100 танка „Леопард 1“

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War Leopard2 AP Снимка: АР

Украйна ще получи най-малко 100 танка „Леопард 1“ от промишлените запаси през "следващите месеци".

Това съобщиха министерствата на отбраната на Германия, Нидерландия и Дания.

За танковете, предшественици на по-модерния „Леопард 2“, който също е обещан на Киев, ще бъде осигурена "необходимата логистична подкрепа и обучение", се казва в съвместно изявление на министерствата.

Новината дойде в момент, когато германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, две седмици след като Берлин се съгласи, че произведени в Германия "Леопарди" могат да бъдат изпратени в Украйна за противодействие на руските сили.

Новообявените доставки дойдоха като част от "новата инициатива Леопард", договорена между Германия, Нидерландия и Дания в подкрепа на Украйна.

Инициативата за танковете ще "допълни вече положените усилия за подпомагане на Украйна с основни бойни танкове Леопард 2", заявиха трите страни партньори, като добавиха, че Белгия също е проявила "първоначален интерес" да се присъедини.

Общо Германия е дала зелена светлина за изпращането на 178 танка „Леопард 1 А5“ на Украйна от промишлените запаси, се казва в изявление на министерствата на икономиката и отбраната.

Окончателният брой ще "зависи от необходимите ремонтни дейности", заявиха министерствата.

Миналия месец Берлин вече се съгласи да изпрати на Украйна 14 единици „Леопард 2 А6“ от военните си запаси и одобри реекспорта на бойните танкове за Украйна от съюзниците.

Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между западните съюзници относно доставката на танкове за Украйна.

Полша обеща 14 танка „Леопард 2 A4“, Канада ще изпрати 4, а Норвегия, Финландия, Испания и Португалия също посочиха, че ще участват, но без да посочат конкретен брой.

"Помощта от Германия дойде сравнително бързо, сега чакаме споразумението за „Леопард 2 A4" от страните партньори, каза Писториус в интервю за вестник Welt.