Европа

Украйна се нуждае от 500 танка, за да промени ситуацията на бойното поле

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато войната на Русия в Украйна наближава първата си годишнина, фокусът се измества върху необходимостта Киев да получи по-бързо модерни западни танкове.

По-старите танкове от съветската епоха, с които разполага Украйна, за да се противопостави на врага, са на изчерпване.

Сега с надежда се чакат западните бойни танкове като германските "Леопард 2". Анализатори обаче предупреждават, че тези танкове няма съществено да наклонят везните в полза на Украйна.

Те не са магически куршум. Не са нещо, което драстично ще промени хода на войната. На тактическо ниво танковете са напълно зависими от близка подкрепа от бойни машини на пехотата. Тук има много "ако" и "но". Трябва да се уверите, че осигурявате целия пакет около основния боен танк.

Йоханес Андерсен, Шведска агенция за изследвания в областта на отбраната

Германските "Леопард 2" се използват в повечето европейски армии и континенталните сили на НАТО, което прави доставките им по-лесни за осъществяване и самите машини по-лесни за ремонт.

Бойният танк е желано допълнение към батальон, съставен от по-леки танкове като френския AMX и американските бойни машини на пехотата "Брадли", които ще бъдат предоставени на Украйна.

Няма основания да се предполага, че западните танкове биха били много по-добри от руските. Може да са добри в различни компоненти. Така че е въпрос на контекст и начин на разгръщане.

Йоханес Андерсен, Шведска агенция за изследвания в областта на отбраната

Военни специалисти твърдят, че за да направи разлика на бойното поле, украинската армия ще се нуждае от повече от 500 танка.

Но като се вземе предвид скоростта, с която танковете се унищожават в битка, вероятно няма достатъчно наличности в момента в Западна Европа – като резерви и ново производство.