Европа

Масиран руски обстрел в Източна Украйна, Зеленски обяви ситуацията за много тежка

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежка обстановка на фронта в Източна Украйна. Руската армия обстрелва масирано втория по големина град в страната - Харков и Херсон. Повредени са жилищни сгради, различни социални и транспортни обекти, включително болница, поща и автогара. Има загинали и ранени, съобщи украинският президент Володимр Зеленски.

Ракета е ударила жилищна сграда в гр. Харков и на мястото са били изпратени спасителни екипи,

Ситуацията на фронта е "много тежка" с постоянните руски атаки в Донецка област и постоянните опити за пробив на украинската отбрана там, заяви президентът.

Ситуацията е много тежка. Бахмут, Вухледар и други райони в Донецка област са подложени на постоянни руски атаки. Непрекъснато се правят опити да се пробие нашата отбрана. Противникът не брои хората си и поддържа висока интензивност на атаките. В някои от своите войни Русия е загубила общо по-малко хора, отколкото губи край Бахмут. И на това може да се противодейства само с изключителна устойчивост и пълно разбиране, че защитавайки Донецкия регион, нашите воини защитават цяла Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Донецкият град Бахмут и околните райони са арена на някои от най-ожесточените сражения от началото на руската инвазия.

На този фон канцлерът Олаф Шолц повтори, че Германия няма да изпрати изтребители на Украйна, докато Киев засилва призивите си за по-модерни оръжия от Запада, които да помогнат за отблъскване на руската инвазия.