Европа

Киев води разговори със съюзниците си за ракети с далечен обсег

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В ход са ускорени преговори между Киев и неговите съюзници по искането на Украйна за ракети с голям обсег, които биха ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове. Това заяви президентският съветник Михайло Подоляк. Украйна получи обещания за западни бойни танкове и търси изтребители, за да отблъсне руските и про-московски сили, които бавно напредват по част от фронтовата линия.

За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове, заяви той. На окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

Президентът Володимир Зеленски също заяви, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"За съжаление подобни обстрели са ежедневие на нашите територии, които руската армия достига с такива ракети в Донбас, южната част на страната. Би било възможно да спрем този руски терор, ако успеем да снабдим армията си с подходящи ракети. Така терористите няма да имат чувство за безнаказаност. Украйна се нуждае от ракети с далечен обсег на действие, в частност за да се премахне възможността окупаторът да разположи ракетните си установки далеч от фронтовата линия и да унищожи с тях украинските градове", каза той.

Украйна се нуждае от американски ракети, които имат обсег от близо 300 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва агенцията. В резултат на новите руски обстрели за един ден са загинали най-малко 10 украински цивилни граждани и 20 са ранени. Регионални представители заявиха, че най-много са пострадали градовете и селата в източната и южната част на страната, които са в обсега на руската артилерия. В Константиновка руснаците са обстрелвали жилищен квартал, повредили са четири многоетажни сгради, хотел и цивилни автомобили.

Междувременно Зеленски задейства санкции срещу 185 компании, сред които беларуски, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна.

Той повтори искането си Русия да бъде изключена от Олимпийските игри в Париж следващата година и каза, че е писал до президентите на водещите международни спортни федерации да се ангажират с това в момент, когато Международният олимпийски комитет обмисля да върне достъпа на руските атлети до световния спорт.