Политика

Общински съветник от ДБ: В Пловдив има две враждуващи фракции на ГЕРБ

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Определено мисля, че има вражда между настоящия кмет на Пловдив Здравко Димитров и бившия Иван Тотев и тя се наблюдаваше през целия мандат от 2019 г. насам. В Пловдив има две враждуващи фракции на ГЕРБ.

Това каза общинският съветник от „Демократична България“ в Пловдив Добромира Костова.

От тази вражда страдат гражданите на Пловдив, тъй като така са се разделили лагерите, че от една страна имаме кмета, заместниците му и администрацията им, а от друга страна цялата група на ГЕРБ с общинските съветници и районните кметове, които са от крилото на г-н Тотев. Всяко решение на кмета, което се нуждае от одобрение от общински съвет винаги е минавало трудно и с проблеми. Така много трудно се управлява и нещата буксуват.

 

От началото на мандата не наблюдаваме развитие на града и една от причините е враждата между фракциите на ГЕРБ. Даже кметът си каза в едно интервю „съжалявам, че не редих аз листата за общински съвет“.

От ДБ направихме два опита да свикаме извънредни сесии, в които да се промени решението за Пловдивския панаир, взето с участие на съветниците от ГЕРБ. И двете сесии не се състояха поради липса на кворум, т.е. колегите от другите партии не дойдоха, най-вече от ГЕРБ и БСП, които гласуваха проблемното решение от декември миналата година.

Ние от ДБ сме твърда опозиция на кмета. Почти не се е случило някакво негово решение, което ние да подкрепим. Не веднъж сме искали оставката на Здравко Димитров през годините.

Не виждам кои точно проекти кметът изпълнява, защото околовръстното шосе, големите булеварди, проваленият пробив при водната палата, водният цикъл, южният обходен колектор - все проекти, които по принцип казват, че ги движат, но ние не виждаме резултати. Актуални са и строежите на двата големи стадиона, в които вече са вложени десетки милиони общински и държавни средства, а проектите са до никъде.

 

Напрежението напоследък много ескалира, защото проблемите са един след друг - започна се с общия устройствен план, зелените площи, пробива при водната палата, стадионите, панаирът беше много сериозна тема. Сега ескалираме в ситуацията, че кметът казва, че липсват 20 млн., за да бъде довършен единият стадион. До петък сутринта нямаше информация защо липсват тези 20 млн.

Извикахме всички ангажирани със строежа да обяснят къде са тези пари, но никой не дойде на комисията.

Когато Здравко Димитров дойде като кмет, той не дойде само като кандидатурата на Бойко Борисов, а с подкрепата на някои фирми в града, които са го подкрепили.

Вижте цялото интервю във видеото.