Европа

Естония отзова посланика си в Русия, отношенията стават все по-ледени

От Euronews България Euronews България
Alar Karis AP Президентът на Естония Алар Карис. Снимка: AP

Президентът на Естония Алар Карис отзова посланика на балтийската страна в Русия Маргус Лайдре, съобщи БТА.

В съобщението на естонската обществена телевизия се уточнява, че държавният глава е подписал съответния указ на 6 февруари. Стъпката идва в отговор на събитията от края на миналия месец, които доведоха отношенията между двете държави почти до замразяване.

Тогава руското министерство на външните официално понижи нивото на дипломатическите си отношения с Естония и дава срок от един месец на посланика да напусне страната.

Малко по-късно Естония обяви, че експулсира руския посланик като реципрочна мярка. Пратеникът на Москва трябва да напусне Естония в същия срок, с който разполага и естонският посланик в Москва, за да напусне Русия, а именно - до днес.

Естония няма намерение да затваря посолството си в Москва, посочва ТАСС. Агенцията цитира медии, позовали се на неназовани източници, според които естонският посланик Лайдре е напуснал резиденцията си рано тази сутрин.

Отношенията между Русия и Естония охладняват прогресивно от началото на войната, която официален Талин, както и другите две прибалтийски републики - Литва и Латвия - остро осъждат и заемат решителни пронатовски позиции.