Европа

Естония провежда извънредни учения на резервисти

От Euronews България Euronews България

Съседката на Русия Естония организира 6-дневно внезапно учение за близо 2900 резервисти и доброволци. Това бе очевидна реакция на хода на Владимир Путин да обяви частична военна мобилизация.

Целта на учението е подготовка на резервисткия ресурс, съобщи министерството на отбраната на Естония. То добавя, че към момента "няма пряка заплаха за сигурността на страната".

След решение на естонското правителство започнахме с приемането и формирането на резервисти. До снощи, когато те вече пристигнахме, щабът на частта завърши оперативния ред. Въз основа на него частите се придвижиха до своя район на действие и провеждане на отбранителни маневри.

Янус Аинсалу, полковник от въоръжените сили на Естония

"Преди всичко искаме да видим колко време е необходимо, за да се извършат приготовления за отбрана. Т.е. колко бързо и добре един обикновен пехотинец може да постигне задоволително ниво за оцеляване", добавя Аинсалу.

Подобни извънредни учения за резервисти се провеждат поне веднъж годишно в балтийската страна с решение на правителството и без предварително уведомяване на участниците.

Учението ще продължи до 28 септември.