Политика

Над 1000 души ще бъдат командировани в чужбина за изборите на 2 април

От Euronews България Euronews България
Nikolay Milkov BGNES Николай Милков, Снимка: БГНЕС

За предсрочните парламентарни избори на 2 април ще трябва да бъдат командировани доста повече хора – може би над 1000 души, което би оскъпило вота. Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков, предаде БГНЕС.

На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тях ще бъдат ангажирани всички структури на Външно министерство. „Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас. Нещата се усложняват постоянно“, допълни министърът.

План-сметката за организирането и провеждането на изборите зад граница е около 8 млн. лв., а миналата година сумата е била около 6 млн. лв. Според Милков повечето средства за предстоящия вот се дължи на различни разходи, свързани с командировките на повечето хора, ангажирани с него, както и на увеличението на възнагражденията на служителите на секционните избирателни комисии (СИК).

По отношение на членството на България в Шенгенското пространство, министър Милков отбеляза, че през следващата седмица му предстои участие в конференция в Хага.

Няма връщане на Механизма за сътрудничество и оценка, той е прекратен и не е актуален. Нито за България, нито за Румъния ще се изготвят такива доклади. Тук става дума за доклад, който е по Механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държави-членки за ЕС“, обясни Милков.

Властите в РСМ минираха опитите ни за добри отношения

Във връзка с отношенията ни със Северна Македония, той коментира, че много неща се изговориха. „Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 януари. От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията“, обясни министър Милков.

Според него са били поети определени ангажименти, които не са спазени от страна на Северна Македония. „След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше само в едната посока, което показва цялата инсценировка. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора“, съобщи още министърът на външните работи.