Политика

Атанас Славов, ДБ: Oбединени с ПП ще имаме по-голям резултат

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Журналист

Сборът между „Демократична България“ и Продължаваме промяната“ ще даде възможност тези хора в българското общество, които са европейски настроени, искат България да е правова държава, да ги управляват по добър начин, да имат мнозинство в следващия парламент.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Атанас Славов от „Демократична България“.

Вероятно това обединение трябваше да се случи по-рано, не случайно го предлагахме два пъти. Радваме се, че вече има узряване в колегите. Този път обединени ще имаме по-голям резултат отколкото по отделно. Амбицията е да сме първа политическа сила, мандатоносители с първия мандат, да можем ние да поставяме условията на политическата игра в следващите месеци.

 

Приоритетите ни са членство в еврозоната, в Шенген, приемане на Плана за възстановяване и устойчивост. Голямата тема е депутинизацията на България - в армията, в службите, в енергетиката. И голямата тема за всички нас е съдебната реформа и върховенството на правото.

По тези пет ключови приоритета ще търсим подкрепа и надявам се този път да я намерим.

Все още не е измерен ефектът от обединението между ПП и ДБ. Има много хора, които бяха разочаровани в предишните две години - които очакваха промяна, бързи реформи. За съжаление това не се случи точно така. Надявам се именно тези хора, които се отдръпнаха на предходните избори, да видят в нашето обединение силата, която може да върне реформаторството на дневен ред.

 

Ще търсим подкрепа за коалиция относно приоритети. Става дума за обединяване на силите в парламента за конкретни неща. В този парламент успяхме да обединим сили когато ставаше въпрос за оръжията за Украйна и превъоръжаването на Българската армия, да наложим контрол върху „Лукойл“, да бъде ограничена концесията „Росенец“. Има теми, по които могат да се търсят мнозинства.

Проблемът е, че когато става дума за вътрешна политика много рядко с ГЕРБ сме на една страна. Контролът, отчетността и освобождаването на главния прокурор го подкрепиха в кавички по такъв начин, че после не можа да бъде гласуван на второ четене в парламента.

БСП много трудно могат да са възможен партньор поради една проста причина - когато избухна войната в Украйна, те се позиционираха от другата страна. Скептичен съм, че ако БСП не променят своята позиция по този кардинален въпрос, трудно виждам как ще сме в една коалиция.

Квазипрезидентският модел на управление, не винаги носи добри резултати и не бива да имаме илюзии в тази посока.  

Вижте цялото интервю във видеото.