Политика

Добромир Живков, „Маркет линкс“: Съвместно явяване отблъсква едни избиратели, но привлича други

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Този сюжет се завъртя и миналото лято, още тогава за втори път от „Демократична България“ предложиха съвместно явяване. Винаги има избиратели, които се оттеглят от такова съвместно явяване, но и винаги има такива, които се привличат. За момента изглежда, че номинално 1+1=2, но зависи какви са посланията.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков по повод анонсите за общо явяване на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ на предстоящите парламентарни избори.

Винаги е важно кой ще бъде първи, това означава и кой ще получи първия мандат, това има и политическо измерение в Народното събрание, смята социологът.

Що се отнася до местните избори, Живков е на мнение, че сега ситуацията е много по-различна от преди четири години.

 

Тогава доминацията на ГЕРБ а приори се знаеше, че ще бъде препотвърдена, а сега нещата не изглеждат точно по този начин. Чувствителността, както и на обществото, така и на политическите сили, и усещането, че може би ще има някакви по-сериозни размествания в тези пластове, кара да се задвижват много по-дълбоки процеси. От друга страна, в големите градове те (ГЕРБ – бел. ред) ще имат нови кандидатури.

Парламентарните избори ще бъдат трудни за всички партии, те се изчерпаха, смята социологът. ГЕРБ има известен негатив, тъй като въпреки че бяха първи, не успяха да съставят правителство. Нещата в БСП изглеждат трудно под контрол, очевидно има вътрешна опозиция, която бива изтласквана, посочва той.

Според Добромир Живков, прекрачването на разделителните линии ще бъде трудно – той даде за пример съдебната реформа, където видяхме разделение.

„Ако няма коалиция, „Български възход“ стои малко на ръба, а при „Продължаваме промяната“ може би ще има малка изненада. НДСВ не виждам да разгърне потенциал“, казва Живков.

Социологът сподели, че очаква трудна кампания.

Цялото интервю вижте във видеото.