Общество

Робот за рехабилитация: Изобретение на млад българин ще помага на пациенти след тежки травми

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Разработката цели да облекчи, да подпомогне хората. Роботът представлява екзоскелет, който е модулен, тоест спрямо нуждите на пациента се отдава съответния модул, а когато имаме нужда от цялостна рехабилитация се дава целият робот.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ инженер Петко Стоев, който е създател на робот за дистанционна рехабилитация.

„Всъщност започнах по-сериозните си разработки в края на четвърти курс, когато заедно с ръководителя на дисертационния ми труд и част от екипа в БАН, който е към секцията, направихме хуманоиден робот, който е за възрастни хора и хора, които имат проблеми с упорно-двигателната система, като там бяха в позиция на индустриален дизайнер, който отговаряше за пасивната пластика, взаимодействаща в отношенията между човек и продукт“, разказа младият инженер.

Той описа разработката си като „рехабилитация по всяко време, на всяко място“. Стоев посочи, че при излизане на пазара екипът ще се стреми към много по-ниска цена от тази на предлаганите разработки.

Целия разговор вижте във видеото.