Общество

Българчета в топ 2% на най-интелигентните в света

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Колкото и да не ни се вярва българинът през последните години е станал по-интелигентен, включително и децата – доказват го от Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност МЕНСА. В студиото на „Добро утро, Европа“ гостуваха учениците Васил и Момчил Георгиеви, които са членове на МЕНСА, както и председателят на организацията в България Милена Арав.

Тя посочи, че тестът от тази година няма да бъде в продължение на 30 минути, а 20 минути.

В сферата на интелигентността има различни тестове. Те са много на брой. За да могат да бъдат съпоставими ние гледаме техния персентил или дали си в горните 2%. Това би означавало, че се справяш много по-добре от 98% от хората.

Милена Арав, председател на МЕНСА България

„Вдигаме летвата, сега е малко по-трудно да се мине над 98%“, отбеляза Арав.

По думите ѝ високоинтелигентните деца имат нужда от специфична подкрепа, за да знаят силните си страни и за да бъдат стимулирани по съответния начин.

Васил и Момчил Георгиеви, които са постигнали резултат от над 98%, разказаха, че не са имали специална подготовка за теста,.

Двамата посочиха, че за успехът в училище зависи повече то това колко усилия полагаш, а не толкова от нивото на интелигентността.

Те са на мнение, че самата интелигентност е бързина и лекота на преработка на информацията иб разрешаване на проблеми.

Вижте целия разговор във видеото.