Общество

Менса България стартира тестове за деца: Колко интелигентни са българчетата?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За първи път в историята си Менса България, част от международната организация на хората с висок интелект, започва тестове за интелигентност на деца.

„Тестовете са малко по-лесни, отколкото тези за възрастни. Нормирани са над извадка от поне 2000 човека, за да има точни скала, така че да са подходящи за тяхната възраст“, коментираха в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Менса България Милена Арав и националният психолог на организация Даниела Лечева.

Те отбелязаха, че във Варна има изключителен интерес и вече 70 деца са тествали своята интелигентност.

„Тестовете са за решаване на проблеми. Интересът към математиката ще даде на децата по-добър шанс да се справят, тъй като тестът мери невербалната интелигентност, т.е. тази, която не е свързана с добро владеене на езика. Тя е свързана с умението да можем да си представим как една фигура се върти в пространството, да откриваме закономерности как се променя логиката“, обясни Даниела Лечева.

„За нас е ценно да дадем подкрепа на високоинтелигентните деца, тъй като са малко. Може да им скучно, може да създават проблеми, а те имат нужда от друга стимулация“, посочи Милена Арав.

Едно дете се смята за свръхинтелигентно, когато има по-висок резултат от 98% от явилите се на теста.

От проведените тестове миналата година има 13 младежи над 14 години, които формират първата група на младежката Менса. Българските деца се представят добре на тестовете, стана ясно още от думите на експертите.

„На мен ми се иска да призова деца, които не се смятат за интелигентни, да дойдат на тест, за да проверим работи ли ни правилно тестът или наистина българската образователна система е добра за развитие на тази интелигентност“, коментира националният психолог на Менса България.

Явилите се сега на тест за интелигентност деца ще имат право да се явят като възрастни само още веднъж на официален тест на Менса.

„Концентрацията също е важна част за измерването на интелигентността. Трябва да притежаваш умението да се концентрираш, дори в напрегната ситуация. Трябва да си в кондиция“, каза още Лечева и посъветва родителите да не водят децата си ако са болни или недоспали, защото това ще се отрази на тяхното представяне.

Експертите от Менса призоваха още родителите да насърчават децата си към това да задават въпроси и да бъдат любознателни и любопитни, както и да ги обичат такива, каквито са.

Целия разговор вижте във видеото.