Euronews Сега

Разнопосочни мнения в Крим за конфискуването на украински имоти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Жителите на Крим имат различни възгледи за решението на властите да национализират около 500 имота на украински политици и олигарси. Сред тях има хотели, курортни комплекси и развлекателни центрове, разположени предимно на южното крайбрежие.

Андрей Карпец подкрепя решението на назначената от Русия местна власт.

 

Големи части от тези имоти носят печалби и като такива помагат за финансирането на украинската армия, затова вярвам, че трябва да бъдат ликвидирани без съмнение.

Андрей Карпец, жител на Крим

Съпругата на Андрей обаче не е сигурна, че този ход е правилен.

 

Иска ми се да кажа "да", но мисля, че правото на частна собственост трябва да бъде извън отношенията между държавите. Хората трябва да се чувстват в безопасност в собствения си имот.

Йелена Карпец, жителка на Крим

По-рано назначените от Москва власти в Крим обявиха, че конфискуват имоти на бившия украински премиер Арсений Янецюк, както и на няколко бизнесмени, сред които Игор Коломойски и Ринат Ахметов. Това се случва близо година след началото на руската инвазия в Украйна.

През 2014 г. Крим беше анексиран от Русия, а този ход беше осъден от Запада като "незаконен". Украйна счита полуострова за своя територия. След избухването на войната президентът Володимир Зеленски обяви, че тя трябва да завърши с освобождаването на Крим.