Икономика

Световното търсене на злато чупи рекорди: Каква е ситуацията у нас?

От Euronews България Euronews България

Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита в цял свят, като централните банки по света са увеличили покупките му двойно за последната година. Това сочат данни на Световния съвет по златото. Анализаторите смятат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх. И у нас има хора, които купуват инвестиционно злато. Едни инвестират малки суми, а други харчат милиони.

Веселина Новакова е ресурсен учител и иска да осигури най-доброто бъдеще за своята дъщеря, която е на три години и половина.

Всички ѝ даваха парички и с мъжа ми се чудихме в какво да ги инвестираме, по какъв начин да ги спестим и тогава мои приятели ми разказаха за злато.

Веселина Новакова, ресурсен учител

Златните монети, които тя купува, открива в интернет. Според нея, дори 100 лева спестени на месец, са достатъчни, за да бъдат инвестирани в благородния метал.

Това беше много ново за нас, но в последните няколко години забелязахме, че цената се вдига много бързо. В мен то създава емоция това, че имам какво да видя, че то съществува. То остава спомен и зная, че цената му ще се вдига. Това създава чувство на сигурност за мен и нейното бъдеще на дъщеря ми.

Веселина Новакова, ресурсен учител

Хората, които имат спестявания и желаят да инвестират в злато, се консултират с експерти.

„В последните години забелязваме един доста голям ръст на цената на златото. Цената му се определя от много причини – тази с инфлацията, коронавируса и сега войната в Украйна, оказват влияние върху интереса на хората върху този продукт“, посочва Алвина Леви, дилър на физическо инвестиционно злато.

За разлика от инвестиционното злато, търсенето на златни накити рязко е намаляло, отчитат търговците от Златарската улица в Пловдив. 

За инвестиционно злато обаче някои хора инвестират малки суми, други харчат милиони за злато. Единственият минус е съхранението. По-големите инвеститори предпочитат да го държат в трезори, по-малките вкъщи.

Според оценки търсенето на злато през 2022 г. се е увеличило с 18%.

Вижте още във видеото.