Общество

Деян Василев: Инвестирането в злато е добър начин да запазите спестяванията си

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

В последните дни преди Коледа традиционно сме обсебени от предпразнично пазаруване. Колко скъпо обаче ни излиза то тази година в сравнение с миналата и как липсата на държавен бюджет ще се отрази на джоба ни?

В режим на увеличаващи се лихви и инфлация златото е доказало с хилядолетия, че поне предпазва от инфлация. Също така интересен инструмент са облигациите на държави и фирми, тъй като в момента те носят доходност от 4-5-6% и предполагам, че част от банките ще започнат да предлагат на клиентите си и такива възможности.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев.

„Хората, които държат парите си в банка, в момента са с отрицателна доходност“, подчерта специалистът.

Инфлацията е това гадно нещо, което по скрит начин ни бърка в джоба.

„Основният лихвен процент на БНБ в момента е 1.5% - това е най-безрисковата лихва в една държава. Лихвите на депозитите в банките би трябвало да са над основния лихвен процент, обаче при нас депозитните лихви все още са на нулевите равнища“, коментира още експертът.

По неговите думи тази година коледното пазаруване е с между 20 и 50% по-скъпо.

Според кредитния експерт трябва да планираме бюджета си така, че през януари да не останем без спестявания, като тегленето на кредити за празнично пазаруване не са препоръчителни.

Не съветваме да се теглят кредити за консумиране – това винаги се връща тъпкано с лихвите и месечните вноски.

„На ниво държава има необходимост наистина да се разглежда бюджета. В някои сектори има свръхпечалби, има и повече разходи“, коментира още експертът и допълни, че натискът за догонване на заплатите и разходите за възнаграждения ще продължи.

Целия разговор вижте във видеото.