Общество

Никола Филипов, икономист: Фискалната политика на държавата е тотално сгрешена

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Целият дебат, свързан с минималната работна заплата в последните години доста се политизира, а той трябва да бъде строго експертен.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Никола Филипов. 

Според него политиците не разбират колко силен инструмент за влияние върху икономиката е определянето на минимална работна заплата (МРЗ).

По думите на икономиста предложението на „Продължаваме промяната“ и БСП минималната заплата да бъде половината от средната за страната е „пълен икономически абсурд“.

По принцип минималната работна заплата трябва да бъде базирана на няколко много важни икономически показателя – ръст на БВП, СРЗ и може би най-важното – производителността на труда.

„Политическата класа у нас за съжаление не разбира това нещо и избра най-лесния и според мен проблемен модел за пресмятане на МРЗ“, коментира още икономистът.

Той очаква, че идеята за „брутна минимална работна заплата“ ще отпадне в пленарната зала.

Според Филипов разходите на бизнеса се покачват и рано или късно ще трябва просто да започне да уволнява хора.

Компенсациите са друга тема. Не може бизнесът да разчита само на държавата. Който не иска, той не е получил финансова помощ от държавата, което е голям проблем.

„Не е нужно държавата да се меси в пазарен феномен, какъвто е работната заплата между работодател и търсещ работа“, смята икономистът.

По думите му „свободният пазар по един естествен начин регулира тези неща“. Филипов е на мнение, че колкото по-малко държавата регулира, толкова по-богата е тя.

В момента, който повишиш МРЗ с 10 лв. това води до 50 милиона лева ръст на публичните разходи. Имайте предвид, че в момента се намираме в ситуация, в която депутатите гласуват брутални публични разходи, които не е ясно как ще ги финансираме.

„Намираме се на ръба на икономическа рецесия. Да правим такива огромни дефицити това е огромна грешка. Този дисбаланс е много опасен за нашата държава“, заяви Филипов.

Според него цената на финансирането на дълговете се покачва, а фискалната политика е фундаментално сгрешена.

„Реално в момента стимулираме инфлацията, като правим все по-големи бюджетни разходи. Правим проинфлационни бюджети, което е много голям проблем“, категоричен е икономистът.

По думите му това е пряко следствие от политическата криза у нас, от която той не вижда скорошен изход.

Според Филипов е нормално хората да се страхуват от приемането на еврото, поради което присъединяването на страната ни към Еврозоната трябва да бъде съпътствано с детайлен дебат по темата.

Дали ще приемем единната европейска валута ще бъде изцяло политическо решение на ЕС, посочи още икономистът.

Целия разговор вижте във видеото.