Европа

Радан Кънев: Най-много врагове на сближаването ни със Севeрна Македония има в Белград и Москва

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Радан Кънев

Сближаването на България и Северна Македония е процес, който има много врагове. Част от тях са в Скопие, друга в София, голямата част обаче са в Белград и в Москва.

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ЕНП Радан Кънев по повод отношенията между двете държави.

Така че ние трябва да се преборим с враговете на сближаването, което изисква безкрайно мъдър компромис по общата ни историческа травма. Очевидно е, че по-големите стъпки трябва да бъдат направени откъм Скопие, смята Кънев.

 

За сътресенията във властта, Кънев каза, че като съчетаем международната криза с икономическата криза, която започна преди нея и като имаме предвид, че става въпрос за четворна коалиция, която е изключително противоречива, може да се очаква повече, но не можем да дадем лоша оценка. По думите му, кризите в които се намираме са най-тежките от четвърт век насам. Трябва да изграждаме култура да бъдем управлявани от тежки коалиционни формати, допълни той. Най-голяма тревога в коалицията буди огромната разлика в позицията на БСП спрямо другите партии в коалицията по отношение на агресията в Украйна. На второ място буди тревога нестабилното поведение на ИТН. Кънев вижда като решение на ситуацията в България в по-категоричното лидерство на партията мандатоносител – много ясно да поставят червените линии докъде се съобразяват с партньорите. И на второ място в по-тясното сътрудничество на ПП и ДБ, които нямат съществени геополитически и икономически противоречия. Според Кънев „Демократична България“ вероятно дразни голяма част от избирателите си, тъй като е конструктивен играч в тази коалиция.

По повод избора на нов ВСС, Кънев вижда предстоящи проблеми в събирането на мнозинство от две трети, без да се направят компромиси, които биха компрометирали цялата програма на правителството.

В европейския парламент, работата на Кънев е фокусирана върху намаляване на бюрократичния аспект на брюкселската политика.