Политика

В коалицията не се разбраха за актуализацията на бюджета

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9452145 Ивайло Мирчев съобщи, че "Демократична България" ще настоява държавата да поеме 50% от цената на картите за градски транспорт. Снимка: БГНЕС

Коалиционните партньори не успяха да се разберат за актуализацията на бюджета на поредния експертен коалиционен съвет, провел се в Министерството на финансите.

Срещата предшества Национален съвет за тристранно сътрудничество този следобед и заседанието на Министерски съвет утре, по време на което трябва да бъде приета актуализацията на бюджета. Веднага след това текстовете ще бъдат внесени в Народното събрание, като се очаква бюджетната комисия да ги разгледа на първо четене още тази седмица. Амбицията на управляващите е актуализацията да стане факт до края на месеца, за да може актикризисните мерки, обещани още в средата на май, да влязат в сила от 1 юли.

След като вчера бе публикувана официалната версия на актуализацията, днес ПП, БСП, ИТН и ДБ обсъдиха исканите от тях промени. 

 

След коалиционния съвет Ивайло Мирчев съобщи, че "Демократична България" ще настоява държавата да поеме 50% от цената на картите за градски транспорт. Депутатът се аргументира с въведените подобни мерки в европейските държави. По думите му ако тази идея бъде приета, ще се намали и автомобилният трафик. Мирчев съобщи, че това им предложение е получило подкрепата на партньорите. Другата им приета идея е от държавния бюджет да бъдат пренасочени средства за изграждането на 16 детски градини. За това ще са необходими около 58 млн. лв. Според Мирчев ДБ е имала и други идеи, но те не се харесали на партньорите.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански от "Има такъв народ" съобщи, че партията му ще настоява за реформи. По думите му пенсионно-осигурителният модел трябва да се запази до планираното за октомври преизчисление на пенсиите. Преди седмица Каримански настоя и за диференциация на антикризисните мерки, така че помощите да отиват при нуждаещите се, а не да се раздават на калпак. 

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви, че групата му няма предложения за актуализацията. Той заяви, че компенсациите за бизнеса за високите цени на електроенергията ще продължат, макар и да не са част от актуализацията. По думите му средствата ще се осигурят след промени в Закона за енергетиката.

БСП запази мълчание след заседанието на коалиционния съвет.

Кои от всички искания ще станат факт ще стане ясно утре. Сабрутев заяви, че целта на коалицията е да няма промени между първо и второ четене и затова четирите формации ще се съберат отново утре, когато се очаква и съвместен брифинг по въпроса.