Европа

Кремъл за самолета на Лавров: Враждебен акт

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia Serbia 22157443402822 Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: АР

Руският външен министър Сергей Лавров определи като "безпрецедентно" затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от три източноевропейски държави, сред които и България. Това му попречи да отиде на двудневна визита в Сърбия. А в Белград се състоя протест в подкрепа на решението, Лавров да не бъде допуснат на територията на страната.

Провалената визита на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия предизвика остри реакции от страна на Русия. Кремъл определи затварянето на въздушното пространство от три източноевропейски държави, сред които и България като "враждебен акт". Според Лавров случилото се е нещо безпрецедентно и скандално, и той още не е получил обяснение за тяхното решение.

 

Съседните на Сърбия държави – България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

 

Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре. В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Министърът добави, че ще покани сръбския си колега да го посети в Москва. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво.
Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия. Президентът Александър Вучич заяви, че посланикът на Русия в Сърбия го е информирал на среща за причините, поради които Лавров не може да дойде.
След като новината стана известна, няколко протестиращи се събраха пред официалната резиденция на Вучич в знак на протест срещу планираното посещение на Лавров.

 

Сърбия има повод да празнува, защото адвокатът по военни престъпления, представителят на пропагандата, на агресията срещу суверенната държава Украйна, не пристигна в Белград. Благодарение на подкрепата, която съседните приятелски държави оказват на свободния народ на Сърбия. Щеше да е голям срам, ако Лавров беше дошъл в Белград, защото това щеше да означава, че престъпленията, извършени в Украйна, са приемливи.

Чедомир Стойкович, протестиращ

Румънската служба за гражданско въздухоплаване не е получавала искане от страна на руските власти за прелитане на самолета, който трябваше да транспортира руския външен министър Сергей Ларов за посещението му в Сърбия, заяви правителственият говорител.