Политика

С критика към партиите Радев назначи новия стар служебен кабинет (Обобщение)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

„Поканих ви за да ви благодаря за усилията ви и да назнача ново служебно правителство. Преди шест месеца вие поехте държавата в труден момент, блокирани институции, високи цени на газ, замразени проекти, нула одобрени европейски програми, блокаж на Андреево, застой в армията, рекорден миграционен натиск, война. За това приоритетите бяха в тази посока, сигурност, доставки, сваляне на цените на енергоносителите, засилване на евроинтеграцията и засилване на покупателната способност на гражданите. Без парламента вие успяхте да проведете честни избори и да спрете свободното падане на държавата.“

Това каза президентът Румен Радев към министрите от новото старо служебно правителство.

„В енергетиката се справихме, организирахме първите прозрачни търгове, решихме проблема със слотовете за десетилетия, постигнахме диверсификация, снижихте цената на горивата. Служебното правителство успя там, където редовните не успяха или не искаха посочи държавният глава.

„България инициира идеята за меморандум с Гърция за петролопровода Бургас Александруполис. Това ще диверсифицира доставките на нефт за България. България се превърна от страна която транзитира руски газ в желан партньор ние се поставяме в много добра позиция на Балканите, мога да изброявам много успехи, но няма. Ще откроя обаче някои - бяха подготвени всички планове по ПВУ и реално вече се работи по тях“, каза още Радев.

 

Обиколихте цялата страна и сега от 4 имаме над 2000 инвестиционни проекти. За първи път държавата стъпи на „Капитан Андреево“ с активно участие на ЕС и се засили охраната на границата и нелегалния мигрантски натиск. В МВР има оздравяване. Успяхте да парирате инфлацията. Не се заблуждаваме, цените на стоките стават скъпи, българите обедняват, трябва да гарантирате покупателната способност на българските граждани, ограничаване на спекулата, подкрепа на родните производители, привличане на инвестиции.

Румен Радев, президент

„Изборите ще се организират трудно заради промените в кодекса. Работата по проектите за сигурността да вървят, искам борба с престъпността. Искам укрепване на държавността, въпреки абдикацията на парламента по тези теми. Очаквам националната детска болница да върви както и спешна медицинска помощ с хеликоптери. България получи дата за Шенген и подкрепа от ЕС институциите“, призова президентът.

 

Radev Naznachavane 2 Снимка: БГНЕС

„Очаквам лидерската роля на България да се запази с иновативни идеи и проекти. Взаимно доверие това е мястото на България. В борбата с кризите не трябва да забравяме - носителят на бъдещото са децата и младите, наша ежедневна задача е физическото и духовно развитие на България. Вярвам, че вие във всички ваши ведомства отчитате цялата специфика, но искам да е ясно, че тези приоритети трябва да работят за българските граждани“, категоричен бе Радев.

 


"Аз очаквам и други претенции към вас, защото в своята дейност, когато се стовариха кризите и вие работихте за справяне с кризите, безкрайни изслушвания в НС, вие доказахте, че имате характер. Безпрецедентното влияние на глобалните процеси не означава че България трябва да бъде обречена на безвремие. Очаквам решенията ви да са в интерес на българските граждани гражданите, да предлагате добра основа за редовното правителство. Моят избор е върху вас", сподели президентът.

"Професор Минеков се раздаде докрай за културата", похвали Радев досегашният министър на културата.

Искам да споделя че се очаква трудна изборна кампания. Партиите не проявиха смелост да поемат отговорността. Ще си приписват вашите успехи, искам да пазите самообладание, да не вземате страна, но да отстоявате истината, интересите на ведмоствата и на българските граждани. Дръжте пулса на проблемите на хората на добър час.

Румен Радев, президент

Един президентски указ или мнозинство в НС не могат да те направят министър или премиер. Назначението или избирането зависи от президента или партиите, но министър се става след първото лидерско решение, след сблъсък с интереси, след първата грешка, след първата криза“, каза от своя страна служебният премиер Гълъб Донев.

 

Днес сме 101-ото правителство на България и причината е една - 48то НС не успя да излъчи правителство с мнозинство. Да си министър втори мандат има едно предимство знаеш какво предстои и си готов за втори сезон на политическия сървайвър. Атаката срещу нас дори не изчака края на 48-ото НС. Ще носим отговорност за решения за които само НС може да носи такава. Като първи министър имам правото да кажа на българските граждани какво да очакват от нас следващите месеци. Ще продължим да носим отговорност и да си вършим работата.

Гълъб Донев, премиер

Ще има трудности заради промените в кодекса. Няма да участваме в предизборната кампания. Ще бъдем безкомпромисни с лъжите. Няма да участваме в новите разделителни линии. Това е най-трудната задача. И в този мандат във всичките си действия ще спазваме конституцията и ще се ръководим от интересите на страната“, каза още Донев.

Вижте обобщението на Георги Карамфилов: