Свят

В Швеция очакват САЩ да натисне Турция за подкрепата им за НАТО

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Турският президент Реджеп Ердоган ще промени решението си да допусне Швеция до НАТО. 

Това заяви политически анализатор от Стокхолм. Експертът прогнозира, че това ще стане след намесата на САЩ.

Политически анализатор в Швеция изказа предположението, че "сега не е моментът за разговори" във връзка с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Гунила Херолф коментира, че Стокхолм най-вероятно ще получи подкрепа от страна на САЩ в преговорите с Турция, която към момента блокира пътя на скандинавците към Алианса.

 

Малкият пламък, запален от Ердоган след изгарянето на Корана, се превърна в огромен пожар. Стигна се до заплахи, истински заплахи срещу Швеция. Това обявиха хора от силите за сигурност.

Гунила Херолф, политически анализатор

Отказът на Реджеп Ердоган да преговаря със Стокхолм за приемане в Алианса провокира протести в Швеция, Турция, Куала Лумпур и Ирак. Южната ни съседка бе провокирана от антиислямски активист, който изгори Корана пред турското посолство, а в друг случай, бе обесено чучело на Ердоган. Въпреки това, Херолф прогнозира ,че до края на годината страната му може да бъде допусната в НАТО, след евентуален натиск от страна на САЩ.

 

Няма да стане веднага след изборите в Турция, те ще бъдат трудни за Ердоган. Той не може да каже – сбърках, направих го с вътрешнополитическа цел. Ще намери друг начин да ни пусне, може би след преса от Вашингтон.

Гунила Херолф, политически анализатор

Припомняме, че Анкара настоява от години Швеция и Финландия да се справят с членовете на кюрдски и други групи в изгнание, които смята за терористи, и да разрешат продажбата на оръжие на Турция. Стокхолм и Хелзинки подадоха молба за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Всички членове на НАТО, с изключение на Турция и Унгария, ратифицираха присъединяването си, но е необходимо единодушие.