Европа

Турция заплаши да приеме само Финландия в НАТО и да блокира Швеция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Турция Реджеп Ердоган намекна, че Анкара може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но няма да направи същото за Швеция. Така той за първи път заявява, че е готов да разгледа кандидатурата на Хелзинки отделно от тази на Стокхолм.

Те не познават Турция. Мислят, че Турция отпреди 20, 30, 40 години е днешната Турция. Това не е така. Нека ви кажа нещо. Ако е необходимо, бихме могли да дадем различно послание за Финландия относно кандидатурата им за членство в НАТО. Швеция ще бъде шокирана, когато дадем различно послание за Финландия. Но Финландия не трябва да прави същата грешка.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Турският президент предупреди, че Швеция, която вече бе обвинена от Анкара, че дава подслон на кюрдски "терористи", не може вече да разчита на подкрепата на неговата страна, след като крайнодесен екстремист изгори екземпляр от Корана в Стокхолм. Анкара е дала списък от 120 души, които да бъдат екстрадирани, но това все още не е направено, напомни Ердоган.

Швеция и Финландия подадоха съвместно заявление за членство във военния алианс, като се отказаха от дългогодишното си военно необвързване след войната на Русия в Украйна.

Турция и Унгария остават единствените членове на 30-членния западен отбранителен алианс, които не са ратифицирали кандидатурите за членство на Швеция и Финландия. НАТО изисква единодушното одобрение на съществуващите си членове за присъединяване на нови.