Добро Утро, Европа

Финландия иска пауза в преговорите за присъединяване към Алианса

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Финландия призова за пауза в тристранните преговори с Турция относно нейната и на Швеция кандидатура за НАТО. По-рано външният министър Пека Хависто изрази мнение, че е възможно Хелзинки да се присъедини към Алианса без Стокхолм.

Турция вече блокира молбата на Швеция заради антиислямските протести в Стокхолм, при които беше изгорено копие на Корана. Последният застой поражда съмнения дали двете северни държави ще се присъединят заедно към НАТО. 

 

Искам да призова към спокойствие в този процес, да се върнем към работещи разговори по въпросите, по които сме постигнали напредък. Швеция, Финландия и Турция имат тристранно споразумение и то върви добре. Но е очевидно, че не мислим еднакво по всички въпроси. Имаме различни законодателства в нашите страни.  Имам две мисли в главата си: напълно сме ангажирани със свободата на изразяване в Швеция и сме решени да завършим процеса по членството в НАТО заедно с Финландия.

Улф Кристершон – премиер на Швеция

Швеция и Финландия решиха да се присъединят към Алианса, когато Русия започна война срещу Украйна преди близо година. Но напредъкът бе блокиран от Турция, която обвинява двете скандинавски държави, че дават убежище на кюрдски терористи.