Европа

Турският президент: Швеция да не очаква подкрепата ни за НАТО

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Швеция не бива да очаква подкрепа от Турция за членството си в НАТО. Това заяви президентът Реджеп Ердоган, дни след като пред посолството на Анкара в шведската столица крайнодесен политик изгори копие на Корана.

"Тези, които допуснаха подобно безобразие пред посолството ни, не може да очакват никаква милост от нас за кандидатурата им за НАТО. Съжалявам. Казахме го и в началото. Да позволите на терористични организации да вилнеят по улиците ви и след това да очаквате от нас подкрепа за влизане в НАТО - няма как да се случи", каза той.

Ердоган нарече "обида за мюсюлманите" действията на РАсмус Палудан, който запали Корана и предизвика демонстрации в Турция през уикенда. Държавният глава критикува Швеция и за това, че позволява провеждането на прокюрдски шествия.

Изгарянето на свещената книга на исляма предизвика реакции в ислямския свят. В Ирак и Йемен стотици излязоха на протести. В столицата на Йордания мюсюлмани се събраха пред посолството на Швеция и изгориха знамето на страната. 

От Алианса на цивилизациите към ООН осъдиха случилото се в шведската столица. Съединените щати определиха действията на крайнодесния Палудан като "отвратителни".

По-рано шведският премиер Улф Кристершон изрази подкрепа за мюсюлманите, обидени от изгарянето на Корана.