Европа

Вълна от недоволство в Турция срещу изгарянето на Корана в Швеция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължава вълната от недоволство в Турция срещу Швеция. Десетки възмутени турски граждани протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция на фона на нарасналото напрежение между двете страни.

Около 250 души се събраха пред шведското консулство в Истанбул, където беше подпалена снимка на антиислямския активист Расмус Палудан. Предишния ден той изгори свещената книга на исляма пред турското посолство в Стокхолм, с което предизвика протести в Истанбул и Анкара.

Участниците в протеста носеха зелени знамена и плакат с надпис „Ние осъждаме шведската държавна подкрепа за ислямофобията“.

„Това, което искаме да подчертаем, е, че шведското правителство одобрява тази подлост. Никога и по никакъв начин не приемаме това за легитимно или законно. Подобно посегателство срещу светостта на която и да е вяра е пряка провокация. А като одобрява тази провокация, Швеция открито участва в това престъпление“, каза Ридван Кая, председател на фондация Ozgur-Der.

„Ние сме тук за да протестираме срещу неуважението и обидата към нашата свещена книга. Искаме да докажем нашата вяра пред Аллах. Тук сме, за да изразим ясно нашето мнение. Коранът е нашият водач в живота. Протестираме срещу тази атака“, добави протестиращият Елиф Куртулмус.

Табела на прозорец на шведското консулство гласеше: „Ние не споделяме възгледите на този изгарящ книги идиот“. Протестите обаче подновиха опасенията, че Турция ще блокира кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО. Анкара все още не е ратифицирала членството на скандинавските страни в алианса, заявявайки, че Швеция трябва да отговори на опасенията им, свързани със сигурността.

Турски официални лица критикуваха Швеция за разрешаването на протеста, на който бе изгорен Коранът. Турският министър на отбраната Хулуси Акар отмени планираното посещение на шведския му колега в Анкара.

Шведският премиер Улф Кристерсон написа, че свободата на изразяване е от решаващо значение за демокрацията, но добави, че „това, което е законно, не е непременно приемливо. Изгарянето на книги, които са свещени за мнозина, е дълбоко неуважителен акт. Искам да изразя съчувствието си към всички мюсюлмани, които са обидени от случилото се в Стокхолм, каза Кристерсон.

В Турция са планирани още протести, които да продължат и в следващите дни.