Политика

"Омразата ви обслужва трети страни": Парламентът осъди насилието над македонски българи

От Euronews България Euronews България
Hristian Pendikov Facebook (1) Християн Пендиков, който бе пребит на 20 януари, е секретар на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III" и активен доброволец в много обществени дейности. Снимка: Фейсбук

С почти пълно единодушие и само един глас „въздържал се“ парламентът прие декларация, с която осъди проявите и призивите за насилието над македонските българи македонските българи в Република Северна Македония. Депутатите се обявиха и срещу „омаловажаването на проблема с правата и сигурността на нашите сънародници в РСМ“.

Повод за парламентарния акт бе жестокият побой на македонския българин Християн Пендиков в Охрид преди две седмици.

„Народното събрание осъжда говора на омраза срещу местните българи и България, както и неговите проявления в политическата, обществената и медийната среда. И изразява притеснение и загриженост, че ескалиращата антибългарска кампания в Северна Македония може да застраши процеса по вписването на българите в Конституцията на страната, развитието на демократичните процеси и институци в Северна Македония и нейния път към членство в ЕС – което обслужва интереса на трети страни“, пише в декларацията.

В нея депутатите призовават властите в съседката ни да предприемат мащабни и ефективни мерки както при постигането на справедливо наказание за нападателите на Хрристиян Пендиков, така и срещу всички престъпления от омраза срещу македонските граждани с българско самосъзнание. И възразяват срещу „трайното неизпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония от 2017 година

Народното събрание отхвърля продължаващото отричане, омаловажаване и отклоняване на отговорността за съществуването на проблем с правата и сигурността на българите в Северна Македония, както и неверните и манипулативни твърдения за българското минало в общественото и политическото пространство на РСМ, които приема като целенасочено насаждане на омраза срещу България и българите“, завършва декларацията.