Euronews Уикенд

Продължава тормозът над Християн Пендиков чрез социалните мрежи

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Християн Пендиков продължава да получава заплахи след побоя в Охрид. Това съобщи външният министър Николай Милков. Той посети пребития българин заедно с македонския си колге Буяр Османи. Двамата първи дипломати остро осъдиха нападението, а съдът в Охрид остави единствения заподозрян за побоя в ареста. 

България няма да се откаже от защитата на българите в Северна Македония. Това обяви външният мистър Николай Милков минути след като посети Християн Пендиков във ВМА.

 

Тук съм, за да кажа „не“ на онези черни традиции, които се възраждат в Македония, на палежи, на стрелби, на насилие над хора. Такива неща нямат въобще място в Европа, и ние сме загрижени за това. България няма да отстъпи от правата на нашата общност, която са хора с достойнство.

Николай Милков - министър на външните работи

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи осъди нападението над секретаря на българския клуб в Охрид.

 

Съжалявам за този инцидент. Северна Македония ще се погрижи да има нулева толерантност към насилието, като отговор на какъвто и да е проблем, още по-малко към междуетническото съжителство, което е нещо свято, и което градим в последните 30 години.

Буяр Османи – външен министър на Република Северна Македония

Тримата нападатели на Християн ще бъдат наказани, увери Османи. Още вчера стана ясно, че единият от тях е арестуван.

"Идентифицирани са извършителите. Единият е в арест за 30 дни и ще бъде изправен пред съда, а останалите се издирват", каза Османи.

Състоянието на Християн, който в петък беше транспортиран с правителствения „Фалкон“ от Охрид във Военномедицинска академия в София, остава без промяна. Той е с множество счупвания, а в понеделник най-вероятно ще бъде опериран.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.