Политика

Буяр Османи: Остро осъждам нападението срещу Пендиков

От Euronews България Euronews България

Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. Това обяви пред журналисти  министърът на външните работи Николай Милков. Той и дипломат номер 1 на Северна Македония Буяр Османи посетиха пребития българин, който е настанен във ВМА.

Още веднъж осъждам нападението над Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо, каза пък Османи.

"Отговарям за работата на институциите и правителството и ви уверявам, че институциите ще направят всичко възможно, за да създадат атмосфера на нулева толерантност към провокациите и насилието срещу, която и да била общност в Северна Македония заради нейната идентичност. Това мога да го кажа от името на държавата", каза Османи.

В същото време той заяви, че не може да поеме отговорност за съдържанието в медиите, защото страната винаги е „била демократична държава“. „Създаваме механизми за следенето на говора на омразата от двете страни на границата и в българското общество, и в нашето. Лека-полека ще се справим с тази ситуация“, каза македонският външен министър.

Той заяви, че най-важното послание е, че няма да позволим като две правителства провокатори и насилници да отнемат положителния дневен ред на двустранните отношения.

„Затова съм тук, за да изпратя това послание, че ние изграждаме добри отношения с България, ние гледаме бъдещето като работим тясно с България и няма да позволим на провокатори да ни диктуват дневния ред“, каза още Османи.

Османи бе на посещение във ВМА, за да се запознае със състоянието на пребития Християн Пендиков.