Euronews Уикенд

Състоянието на Християн Пендиков остава тежко

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Външният министър на Република Северна Македония идва в София заради пребития в Охрид българин. Буяр Османи и българският външен министър Николай Милков ще посетят утре Християн Пендиков във Военномедицинска академия. На този фон в София се проведе демонстрация в негова защита. 

С множество травми, счупени ребра, челюст, и пукнат шиен прешлен, 23-годишният Християн Пендиков е настанен в реанимацията на Военномедицинска академия. Младият мъж, който е секретар на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид беше жестоко пребит в четвъртък вечерта, пред заведение в македонския град. В понеделник му предстои операция. А в знак на подкрепа десетки хора протестираха пред Европейската комисия в София.

Ден след побоя, Християн беше транспортиран до България с правителствения „Фалкон“. Според неговия приятел Виктор Стоянов, именно преместването на младият мъж у нас, е спасило живота му.

 

Ако България не се беше погрижила за него, за да го докара спешно, той щеше да има лоша съдба. Болницата в Охрид му казала да се прибира вкъщи в това състояние. Той във Военномедицинска академия е в реанимация, а в Охрид от болницата са му казали да се прибере вкъщи и да чака ред за операция. Майка му снощи ми сподели, че ако бяха останали там, тя няма такива позиции в Скопие, за да го оперират и той щеше да стане инвалид.

Виктор Стоянов – приятел на Християн

Трима са мъжете, нападнали младият мъж, разказва още Виктор Стоянов.

 

На първо място мога да посоча Иле Спасевски, който е основния бияч в случая. Той е с основна присъда действаща, с криминални регистрации в миналото, публична личност е в Охрид. Те са го нападнали пред заведението като българин. Той не можел да стои в заведението за това, че е българин, той не можел да живее в Северна Македония, бил предател на македонския народ.

Виктор Стоянов – приятел на Християн

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.