Икономика

Експерт: Държавата трябва да спре да регулира цената на газа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Хората, отопляващи се на газ веднага ще усетят поевтиняването му от днес с 31%. Потребителите на природен газ имаха нужда от компенсации. Говорим за 500 000 български граждани. Въпреки това една определена група от политици в парламента реши да ги лиши от подкрепа за цените към момента.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на Българска асоциация „Природен газ“ и изпълнителен директор на „Овергаз“ Светослав Иванов.

Тенденцията на цените на газа е за спад, но все пак сме далеч от нивата на цените, при които държавата започна да компенсира потребителите на електрическа енергия. Парите трябва да бъдат разпределени справедливо, така че да не се изкривяват пазарните отношения. Харчим пари за далеч по-безсмислени неща.

 

Почти нищо не зависи на българския пазар от пазарния фактор. Цената зависи от това какво ще се разберат държавният монополист „Булгаргаз“ и енергийният регулатор КЕВР. Никога не се ползваме от тенденциите на световните пазари.

Трябва да спре да се регулира цената и да се влияе по изкуствен път върху цената на природния газ или регулаторът да се отнася равноправно към всички енергии на пазара.

Зависимостта от Русия беше известна далеч преди войната. Но независимо от колко източника „Булгаргаз“ получава газ, клиентът е обречен на това да получава газ само от „Булгаргаз“, което е лошо. Това не е пазарно поведение.

Благодарение на колегите от „Булгартрансгаз“ българският пазар е един от най-добре свързаните със съседните пазари, каза Иванов за интерконектора със Сърбия. Непрекъснато инвестираме в инфраструктура за пренос на газ към съседни държави – 3.5 млрд. за последните 5 години, но само 20% от българските общини имат достъп до тази инфраструктура.

Вижте цялото интервю във видеото.