Euronews Сега

Радев и Вучич откриха интерконектора със Сърбия като "верни, сигурни приятели" (обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Радвам се да приветствам президента и мой приятел Вучич, за да поставим началото на този проект - стъпка в задълбочаването на отношенията ни със Сърбия. Това заяви държавният глава Румен Радев след срещата си със сръбския президент Александър Вучич.

Двамата президенти заедно откриха строителството на газовата връзка между двете страни. 

Тя ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър до Ниш. 62 км са на българска територия. Преди церемонията държавният глава Румен Радев ще проведе двустранна среща със сръбския президент Александър Вучич. 

Интерконекторът е залог за бъдещето, но и израз на волята на страните ни заедно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, основано на солидарност и подкрепа, иновативни технологии и нови подходи. Ще се радвам да открием готовия интерконектор до края на годината, каза още Радев след първата копка.

Устойчивото сътрудничество на ЕК дава нови възможности на региона чрез реална диверсификация и сигурност на доставките. Добиваме възможности за разширен достъп до европейските пазари. Въвеждането на интерконектора и споразумението с Турция за терминалите за втечнен газ са успехи и за Сърбия, която ще получи достъп до нови източници на газ, каза Радев и добави, че това е пример за разширено сътрудничество.

Според министъра на енергетиката Росен Христов този интерконектор дава възможност на двете страни да си гарантират газовите доставки на най-добри цени. 

Вучич каза, че Сърбия изгражда 108 километра. "Много се радвам, че съм тук днес, много се радвам, че имах възможността да разговарям с президента Румен Радев по всички важни въпроси, ще продължим разговорите в София и се радвам, че приятели като Сърбия и България могат да правят големи и важни общи работи като този интерконектор", каза Вучич.

Той благодари на президента на България за приятелството, което проявява към Сърбия, и каза, че в Сърбия България ще има верен приятел, добър приятел и сигурен приятел и в трудни, не само в леки и добри времена.

"Искам да благодаря на вас от ЕС за голямата подкрепа. Получихме безвъзмездна помощ от 49 милиона евро и още 25 милиона евро се финансират от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). България получава 218 милиона евро. Не можем дори да мечтаем да получим толкова за енергийна инфраструктура, но някога ще ни се случи и на нас, сърбите. Ние умеем да бъдем благодарни, когато някой ни дава парите на данъкоплатците", каза Вучич.

Той очаква работите и от двете страни на границата да свършат до октомври и преди края на годината през интерконектора да потече газ.

"Не само за диверсификация, а и за осигуряване на енергийното бъдеще за нашите страни и целия регион", каза Вучич.