Общество

Славчо Велков: Оградата на границата с Турция не е надеждна пред мигрантските потоци

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Карл Нехамер и Румен Радев обследваха оградата на границата с Турция. Ако ме питате дали изпълнява функциите на надеждна преграда пред мигрантските потоци – не. Както го определи министърът на вътрешните работи, това е една ограда, която е предназначена да посочва къде е посоката към КППТ-ата, и къде трябва да отидат мигрантите. Но тези, които пресичат границата незаконно, нямат интерес да го правят. На практика това бе с цел да се покаже, че България отговаря напълно на изискванията за влизането ни в Шенген, затова се показват такива участъци и места, където може да се види цялата технологична същност на охраната на границата. Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime военният експерт Славчо Велков.

Мога да кажа, че се полагат много усилия за охрана на държавните граници, в това число речни, морски и сухопътни, но критерият за охраната на границата е до колко тя е пробиваема. А ние през последните няколко месеца имахме редица трагични произшествия. Ако приемем, че нелегалното пресичане на границата е акт на престъпление, тъй като това е нарушаване на териториалната цялост на България, бих казал, че е оправдано използването на оръжия от органите на реда, добави той.

По повод конфликтът в Украйна, Велко каза: "По всяка вероятност войната в Украйна ще приключи на масата на преговорите. Само ще вметна, че и 100-годишната война е приключила така. И вероятно тези преговори няма да се водят между Русия и Украйна, а между Русия, САЩ и НАТО".

Целия разговор вижте във видеото.