Свят

Техеран индиректно обвини Израел за атаките с дронове

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След серията атаки в Иран от Техеран индиректно отправиха заплаха към регионалния си враг - Израел. Информационната агенция IRNA, контролирана от режима на аятоласите, предупреди, че Израел ще стане „свидетел на последиците от своята агресия“.

В Израел американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърди "железния" ангажимент на САЩ към сигурността на Израел.

"Вашето посещение идва в критичен момент. То изпраща ясно послание към региона - Съединените щати и Израел са единни, изправени срещу Иран или всеки, който заплашва мира и стабилността в региона", заяви министърът на отбраната Йоав Галант.

Позовавайки се на собствени източници американски медии съобщиха, че зад атаките с дронове срещу военен завод в Исфахан стои Израел. Официална позиция от Израел все още няма. Блинкен намекна, че от Вашингтон са готови да използват военна сила срещу Иран, за да не позволят на Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие, но все пак дипломацията остава предпочитаното средство.

"Няма какво да кажа по отношение на това, което се съобщава ot Иран. Видях докладите и наистина нямам какво да добавя към момента. Ще кажа обаче, по-общо, че за Съединените щати, както и за много от нашите партньори в региона, е много важно да продължим да се справяме с и да работим срещу, ако е необходимо, различните действия, които Иран предприема в региона и извън него и които застрашават мира, сигурността и човешкия живот", коментира Блинкен.

Има и сигнали, че Иран се опитва да обвини за атаките освен Израел и Украйна. По-рано Техеран привика украинския посланик, за да протестира срещу пост в Туитър на съветника на украинския президент - Михайло Подоляк.

Освен срещу Исфахан, през последните дни имаше серия от атаки и по оръжейни складове и петролни заводи в няколко града в Иран.

Нападения бяха извършени и отвъд територията на Ислямската република - в Сирия, където режимът на аятолах Хаменей подкрепя този на Башар Асад.

Израелски бойни самолети нанесоха въздушни удари срещу бойци в Източна Сирия. Американският мозъчен тръст “Институт за изучаване на войната” съобщи в дневния си анализ, че има и жертви от подкрепяни от Иран милиции или от силите „Кудс“ на Иранската революционна гвардия.

Междувременно Техеран и Москва продължават да засилват сътрудничеството си. Отвъд доставката на ирански дронове-камикадзе за войната на Русия в Украйна. Иран и Русия свързаха системите си за междубанкови комуникации и трансфер за подобряване на финансовото взаимодействие. Ход, който беше представен като средство за заобикаляне на западните санкции срещу двете страни.