Добро Утро, Европа

Иран твърди, че е отблъснал атака с дрон срещу военен обект

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

През нощта безпилотни самолети са атакували ирански завод за отбранителна техника в централния град Исфахан.

Иран съобщи, че е отблъснал атака с дрон срещу военен обект в централната част на провинцията. Допълва се, че ударът късно в събота вечерта е причинил незначителни щети по покрива на сградата, но не е имало жертви. Причината за инцидента се разследва. Властите не дадоха подробности за дейностите на набелязания обект, северно от град Исфахан.

Известно е, че Иран има няколко ядрени изследователски обекта в региона, включително завод за преработка на уран. През април 2021 г. Техеран обяви, че е започнал да произвежда 60% обогатен уран в обекта в Натанз. Преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., между Иран, Европейския съюз и шест големи сили, са затруднени, след като Съединените щати го напуснаха през 2018 г.

Споразумението имаше за цел да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие - цел, която винаги е отричал да преследва. През последните години Иран обвини Израел, че е извършил няколко тайни действия на негова територия, включително нападение, с използване на управлявана от сателит картечница, при което през ноември 2020 г. е убит водещият ядрен физик Мохсен Фахризадех.
Освен това през последните месеци Техеран е обвиняван, че доставя безпилотни самолети на Русия за войната в Украйна, което Иран отрича.