Европа

Зеленски: Русия планира атака с ирански дронове

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В традиционното си обръщение Володимир Зеленски заяви, че в първите дни на новата година украинските сили са свалили повече от 80 ирански дрона, изстреляни от Русия. И отправи предупреждение. 

"Разполагаме с информация, че Русия планира дългосрочна атака с дронове шахед. Русия залага на изтощението, на изтощението на нашите хора, на нашата противовъздушна отбрана, на нашата енергия. Но ние трябва и ще направим всичко, за да гарантираме, че тази цел на терористите ще се провали, както и всички останали", заяви той.

От Москва засилиха атаките с дронове - през последните 3 дни удариха градове и критична енергийна инфраструктура в цялата страна. 

Междувременно Русия съобщи за загуби на бойното поле, нещо, което прави изключително рядко. Съобщи за 63 жертви след украинската атака срещу временна казарма в Макеевка в окупирания Донецк. 

От Украйна заявиха, че са загинали 400 руски войници, а 300 са били ранени. Данните както на Москва, така и на Киев не могат да бъдат потвърдени, а достъпът до мястото е ограничен.