Euronews Уикенд

Володимир Зеленски обеща победа над Русия през 2023-та

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна беше огласена от сирени за въздушни тревога в първите часове на новата година. За Киев 2023-та започна с поредните експлозии. Някои жители на столицата излязоха по площадите преди настъпването на въведения комендантски час. Хората не можеха да излизат след 23:00 ч. 

 

Искам тази година да ни донесе мир и тишина. Надявам се градовете ни да спрат да бъдат обстрелвани. Моят роден град Херсон е под обстрел през цялото време, точно като Киев. Пожелавам на целия свят мир и здраве и всичко най-добро.

Юлия Швецова, жител на Киев

В новогодишната си реч Володимир Зеленски заяви, че страната му ще победи във военните действия с Русия.

 

 

От 24 февруари градим нашата победа. Преодоляхме паниката. Не се разделихме, а се събрахме. Преодоляхме съмненията, отчаянието, страха. Повярвахме в себе си и в силите си.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На прага на 2023-та руският президент отправи обръщението си към нацията от военна база в Ростов на Дон, близо до украинската граница. Владимир Путин обвини западните държави, че насърчават войната в Украйна.

 

Западът лъжеше за мира, докато се готвеше за агресия. И днес го признава открито, вече не се срамува. Цинично използват Украйна и нейния народ, за да отслабят и разцепят Русия.

Владимир Путин, президент на Русия

По-рано стана ясно, че Русия и Украйна са си разменили над 200 военнопленници в последните часове на 2022-ра.