Европа

Зеленски си постави цели за 2023 г.: Освобождаване на всички земи и възстановяване на страната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че основните цели за следващата година са набелязани и ще бъдат представени в годишното му обръщение към Върховната Рада, парламента на страната.

"Тази седмица ще бъде важна за Украйна от политическа гледна точка. Навлизаме в следващата година и трябва да запазим общото разбиране за нашите национални цели. Това са освобождаването на нашата земя от врага, възстановяването на Украйна, завръщането на всички украинци у дома, по-нататъшното сближаване на нашата държава с ключови партньори, откриването на нови възможности за Украйна в света - това са всички задачи за близкото бъдеще", каза той. 

Украинският президент е разговарял по телефона с премиера на Италия Джорджа Мелони, с която е обсъдил възможностите за изпращане на военна помощ, включително системи за противовъздушна отбрана.

Друг важен разговор Зеленски е имал с ръководителя на частния фонд BlackRock, който го е уверил в подкрепата на глобалния бизнес за следвоенното възстановяване на Украйна.

По-конкретно BlackRock помага с консултации на Киев за структурирането на фонда за възстановяване от войната.

На предстоящия Световен икономически форум в Давос ще бъдат представени перспективите на Украйна.