Европа

Коледа по време на война: Зеленски призова украинците да устоят на руските атаки

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В навечерието на най-светлия християнски празник украинският президент Володимир Зеленски се обърна към украинския народ - с посланието, че свободата идва на висока цена, но робството има още по-висока.

За съжаление тази година празниците имат горчив вкус за нас. Усещаме традиционния дух на Коледа различно. Вечерята на семейната трапеза може да не е толкова вкусна и топла. Около нея може да има празни столове. А домовете и улиците ни може да не са толкова светли. И коледните камбани може да не звучат толкова силно заради сирените за въздушно нападение или - още по-лошо - заради изстрели и експлозии. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Все повече украинци, които са ортодоксални християни, започват да празнуват Рождество Христово, заедно с останалия християнски свят, на 24, а не както досега с Русия - на 6 януари.

Зеленски призова украинците да устоят на руските атаки и да бъдат сплотени. Ракетните и безпилотните атаки на Москва оставиха милиони без ток, отопление и течаща вода. 

В навечерието на Рождество Христово, когато се навършиха и 10 месеца война, при руски удари срещу освободения Херсон бяха убити 10 души. Украинските власти съобщиха и за 68 ранени, като призоваха местните спешно да дарят кръв.

Тежки боеве се водят в и района на Бахмут и Херсон.