Свят

САЩ и Южна Корея засилват военното сътрудничество

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и южнокорейският му колега Лей Йонг-суп взеха решение да увеличат броя на съвместните военни учения с оглед на ескалацията на напрежението с Пхенян. През последните месеци Северна Корея изстреля десетки балистични ракети, включително междуконтинентална, която може да достигне до бреговете на Щатите. Двамата силови министри се съгласиха Вашингтон и Сеул да си сътрудничат по-тясно и в сферата на обмяната на информация. Политици и експерти в Южна Корея настояха и за връщане на американските тактически ядрени оръжия или дори за южнокорейска ядрена програма.

Няколко часа по-рано, отново в южнокорейската столица, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя азиатската държава да засили подкрепата си за Украйна.

Призовавам Република Южна Корея да продължат и увеличат военната подкрепа. В края на краищата решението е ваше, няколко държави-партньорки на НАТО, които имат политика да не изпращат оръжия на страни във война, са променили тази политика.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

По-късно генералният секретар на НАТО отпътува за Япония, където още веднъж подчерта нуждата от засилена и по-навременна военна помощ за Киев от страна на всички азиатски партньори на Алианса.