Европа

Семейството на убития чернокож в Мемфис настоява за реформи в полицията

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Адвокатът, представляващ семейството на Тайър Никълс - чернокожият мъж, който беше пребит фатално от полицаи в Мемфис, призова Конгреса на САЩ да приеме законодателство за реформа на полицията. Бен Крамп заяви, че майката на Никълс се надява трагедията да доведе до "по-голямо добро" за цялото общество.

Няма значение дали е бял полицай, черен полицай или латинос. Става дума за отношението им да мислят, че могат да си подволят да направят това на Тайър, на Кийнън Андерсън в Лос Анджелис и на Байрън Уилиямс в Лас Вегас.

Бен Крамп, адвокат на семейство Никълс

Адвокат Крамп заяви, че той и семейството на Никълс са разговаряли с президента Джо Байдън и са го призовали да подкрепи приемането на закона. Трагедията отново повдигна и темата за расизма.

Независимо от цвета на кожата на даден полицай, всеки е институционализиран. Някои ще го нарекат културен предразсъдък, други пък – бяло превъзходство. Просто сме програмирани да мислим, че някои групи са способни на престъпления повече от други. Черните са третирани като виновни до доказвани на противното, а белите – невинни до доказване на противното.

Ърл Фишър, пастор

Петимата полицаи, обвинени в убийството на Тайър Никълс, са били част от специален отряд, наречен Скорпион. Те са имали за задача да намалят броя на уличните престъпления в Мемфис. Отрядът бе разпуснат и започнаха да текат разследвания.