Свят

Разпуснаха специализирано полицейско подразделение в Мемфис

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Специализираното полицейско подразделение в Мемфис, част от което са били петимата полицаи, обвинени, че са пребили до смърт Тайър Никълс, беше разпуснато на фона на протести в цялата страна в последните дни.

Полицейското управление съобщи, че за постоянно прекратява работата на специализираното подразделение, след като началникът на полицията разговарял с членове на семейството на Никълс, лидери на общността и полицейски служители. Говорител на полицията потвърди, че и петимата полицаи са били част от подразделението. Срещу тях са повдигнати обвинения в убийство, нападение и отвличане.

"Събрахме това звено от три различни екипа, по 10 души в екип. Общо със супервайзърите, около 40 души. Градът имаше ръст на сериозно насилие в последните три години, най-високия брой убийства през 2021 г, който някога сме имали. Избухнаха протести, особено в цветнокожите общности, в определени квартали, които са с високо ниво на бедност, където насилието с оръжие беше широко разпространено. Имахме много грабежи и обири. Така че звеното „Скоприон“ беше събрано, за да се справи с тези проблеми и да установи допълнителни връзки с местните общности", заяви Серелин Дейвис, началник на полицията в Мемфис.

В 4 видеоклипа, публикувани в петък, се вижда как полицаите нанасят побой на Никълс, въпреки че той изглежда не представлява заплаха. Семейството на Никълс и официални представители изразиха възмущение и скръб, но призоваха протестите да останат мирни.

Специализираното полицейско подразделение е било създадено през октомври 2021 г, за да се съсредоточи върху горещите точки на престъпността в Мемфис.