Свят

Петима униформени с обвинения в убийство на чернокож в Мемфис

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Напрежение в Мемфис след смъртта на чернокож мъж, който издъхна в болница, след като петима полицаи са го спрели за проверка на пътя. Кадри от случката ще бъдат направени публични, а според близките на Тайър Никълс на тях ще се види ясно, че униформените пребиват до смърт 29-годишния мъж. Аутопсията също показвала, че причина за смъртта е тежък побой. Полицаите, които също са афроамериканци, вече са уволнени и са им повдигнати обвинения в убийство втора степен.

 

Действията на тези полицаи са ужасни и никой, дори униформените, не могат да бъдат над закона. Ще направим всичко по силите ни това да не се случва отново.

Джим Стрикланд, кмет на Мемфис

Според адвокати публикуването на видеозаписа би могло да доведе до ескалация на напрежението.

 

За моя клиент е просто съкрушително, че е обвинен в убийство на човек, като се има предвид, че е отдал живота си да пази обществото, да брани хората.

Блейк Балин, адвокат на Десмънд Милс

Вече се организират протести в Мемфис, а властите са мобилизирали всички екипи за справяне с евентуална ескалация на напрежението. Петимата полицаи са били част от екип наречен Скорпион, който се е занимавал с улична престъпност във високо рискови райони на Мемфис. Започнато е разследване на целия екип, както и на други отдели на полицията в града.