Общество

За първи път еврокомисар ще се срещне с българи от Северна Македония

От Euronews България Euronews България
Bulgari RSM Severna Makedonia Petar Kolev Lyupcho Georgievski BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Тази седмица в Брюксел комисарят по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей ще се срещне с представителите на македонските българи по тяхно настояване.

Причината за поисканата среща е институционалната омраза и систематичната дискриминация срещу българите в Република Северна Македония (РСМ). В делегацията на българите ще участват Петър Колев, Георги Трендафилов и Люпчо Георгиевски, предаде БГНЕС.

Разговорът с Вархей става само седмица след жестокия побой над Християн Пендиков в Охрид. В момента той се лекува във ВМА в София, където му бе направена и операция на челюстта. Той има наранявания в областта на гърдите, прешлените и ребрата.

В писмото си до еврокомисаря Вархей македонските българи подчертаха, че в родината им няма никакво желание за диалог с тях от страна на местните и централните власти.

„Ежедневната стигматизация на нашата българска общност и невъзможността за установяване на диалог с местните и националните власти създават предизвикателства за нашата общност, които често надхвърлят нашите индивидуални и колективни възможности. Искрено се надяваме, че диалогът с Вас ще допринесе за намаляване на ежедневния натиск върху нас - гражданите на РСМ, които не се страхуваме, въпреки риска от дискриминация и езика на омразата, открито да отстояваме нашето македонско българско наследство и идентичност“, се казва още в писмото.