Euronews Уикенд

След стрелба в Йерусалим: Седем загинали и трима ранени

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

42-ма души бяха задържани за разпит след стрелбата край синагога в Източен Йерусалим.

Мъж откри огън малко след службата за Шабат. Силите за сигурност са неутрализирали нападателя. 

 

 

Това е едно от най-тежките нападения през последните години - нападение, при което терорист дойде и започна да стреля по всеки, който се изпречи на пътя му. 

Коби Шабтай, началник на израелската полиция

Според местни медии стрелецът е палестинец от Източен Йерусалим. 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху пристигна на мястото на атаката и предупреди, че ще последва незабавен отговор.

 

Сърцата ни са със семействата на убитите и, разбира се, с ранените, желаем им бързо възстановяване. Поисках оценка на ситуацията от всички сили за сигурност и взехме решение за няколко незабавни действия. След Шабат ще свикам кабинета. Искам да подчертая, че трябва да действаме с решителност и спокойствие. Призовавам хората да не взимат закона в свои ръце. 

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Палестинци в окупирания западен бряг и в района на ивицата Газа отпразнуваха атаката спонтанно с шествия, докато пред болница в Йерусалим се чуваха скандирания "Смърт за терористите!".

От Вашингтон призоваха към сдържаност и деескалация.

 

През последните няколко дни нашата администрация е в тясно сътрудничество с Израел и Палестинската власт във връзка с скорошното насилие и настояваме за деескалация.  Подчертаваме спешната необходимост всички страни да предотвратят ескалацията, по-нататъшните загуби на цивилни животи и да работят заедно за подобряване на сигурността на Западния бряг. Както палестинците, така и израелците в еднаква степен заслужават да живеят в безопасност и сигурност. 

Карин Жан-Пиер

От Хамас приветстваха атаката, но не поеха отговорност. Часове по-рано силите на Израел и палестинските бойци си размениха въздушни удари. До тях се стигна след израелска операция в лагера "Дженин" на окупирания Западен бряг, при която бяха убити най-малко 9 души, включително цивилни.