Политика

БСП даде на прокурор социалния министър за злоупотреба с евросредства

От Euronews България Euronews България

БСП даде на прокурор социалния министър Лазар Лазаров. От левицата са внесли сигнал за предполагаема злоупотреба с евросредства. Лазаров отговори, че действията, за които го обвиняват са одобрени от правителството на Кирил Петков, където социалният министър е бил на БСП. 

В сигнал до прокуратурата от БСП изразяват съмнения, че неправомерно са изразходвани пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за създаване на регионални центрове за подкрепа модернизирането на предприятията за социалната икономика и закупуване на имоти. Проектът е за развитие на социалната икономика и е на стойност 27 млн.

„Няма логика, няма и необходимост държавата да похарчи едно огромно количество средства, не за подкрепа на социалната икономика, а за закупуване на имоти. При условие че нейните имоти пустеят в различни градове. Смятам, че с нашия сигнал прокуратурата ще намери достатъчно основания да потърси отговорност на хората, които, според нас, са действали неправомерно в случая“, каза Гьоков.

Проектът по Плана за възстановяване, който изпълнява социалното министерство и за който БСП сезира прокуратурата, е одобрен от редовното правителство на Кирил Петков, отговори Лазар Лазаров. Той допълни ,че условията за купуване на сгради са одобрени и от Европейската комисия, и от предходния екип на министерството, оглавявано по това време от Георги Гьоков и сега се изпълнява, каза Лазаров.

"Господин Гьоков, ако е бил против закупуването на имоти, е могъл да предприеме действия и за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект“, каза министърът.

Лазар Лазаров определи действията на БСП срещу него като част от предизборната кампания на левицата.