Политика

За две минути: БСП върна мандата, партиите се готвят за избори на 2 април (Обновена)

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

"Успешна кампания!"

С това пожелание вицепрезидентът Илияна Йотова изпрати БСП от "Дондуков" №2, след като социалистите върнаха неизпълнен мандата за съставяне на правителство.

Точно две минути продължи процедурата, в която лидерът Корнелия Нинова предаде празната папка на президента Румен Радев. С това всички етапи от опитите за съставяне на редовен кабинет са изчерпани и страната отива на избори - пети поред за изминалите 2 години.

Кога ще бъдат те и кога да бъде разпуснато 48-ото Народно събрание президентът ще реши след срещата си с Централната избирателна комисия по-късно днес.

"Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовен кабинет в една много трудна политическа обстановка. Но тя явно не намери разрешение", каза Румен Радев на Нинова.

"Г-н президент, направихме всичко необходимо да изпълним мандата. Изведохме 4 важни задачи пред парламента и редовно правителство - влизане на България в Шенген, Плана за възстановяване, приемане на бюджет за 2023 година, съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. От тези, които дойдоха, а и от тези, които не дойдоха, но излязоха с позиции, става ясно, че не се събира съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат", каза Корнелия Нинова.

След експресната процедура и вече пред журналисти тя сподели мнението на специалисти, че парламентът трябва да се разпусне възможно най-бързо. "Другото би било по ръба на основния закон", добави Корнелия Нинова.

По повод задействаните инициативи за национално допитване, което евентуално да доведе до смяна на конституционната уредба в страната и въвеждане на президентска република, Нинова заяви: "БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление и оставаме на тази позиция. Готови сме за кампания, ще работим, ще говорим с хората. Виждам умора от изборите, апатия към политическия живот, а това е основна цел в една кампания, да убедим хората, че е важно да гласуват".

Тя не пожела отсега да прави заявки с кои партии ще работи БСП в следващия парламент. Но прогнозира, че той ще излъчи правителство, защото "твърде много се задълбочи политическата криза".

2 октомври се очертава като приемливата дата за повечето политически сили, показа бързо допитване в парламента.

Председателят на „Демократична България“ Христо Иванов я определи като „разумна“, защото след това се отива много напред във времето и това ще е в разрез с Конституцията.

26 март или 2 април, смятат и в ДПС.  „След това всяка седмица има празници - Великден за католици и православни християни, Байрам за мюсюлманите“, обясни председателят Мустафа Карадайъ. Според него оттук нататък парламентът няма време и възможност да приема кой знае какви „велики, гениални задачи“ и закони, затова по-добре да се отива бързо към „поредните ненужни предсрочни парламентарни избори“.

Карадайъ призова след тях партиите да се научат на диалог, за да се състави кабинет и да се преодолее кризата.

„Наистина и третият мандат не успя да се реализира, но това, което видяхме, е годежът между задругата на „хартиената коалиция“ – ГЕРБ, ДПС и БСП. Очакваме да видим сватбата“, коментира финала на конституционната процедура Венеция Ангова от „Продължаваме промяната“. Тя не се ангажира с предпочитана дата за предсрочния вот, защото това зависи от президента. Ангова напомни, че ПП водят преговори с ДБ за съвместно явяване на изборите.